Utilizăm cookies pentru ca tu să ai o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul tău pentru a seta cookie-urile. Află mai multe.
Budureasca Clasic Sauvignon Blanc Demisec 2024
În pahar vinul prezintă o interesantă nuanță de galben verzui, tipică pentru vinurile din soiul Sauvignon Blanc. Aromele fructate amintesc de pară coaptă și mango, iar gustul conține accente de mango și ananas. Vinul are o aciditate proaspătă și un final lung și catifelat pe palatin.
Se recomandă în mod special asocierea vinului cu preparate culinare pe bază de carne de pasăre, legume caramelizate, pește la cuptor sau platouri de brânzeturi moi și proaspete.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
- Brut Natur
An de recoltă:
2024
Soi de struguri:
- Sauvignon Blanc
Volum alcool:
13%
Cantitate:
750 ml
Val. energetică / 100ml:
331 kJ / 79 kcal
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea vinului la o temperatură de 10 - 12°C. Înainte de consum, se păstrează într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Vinurile din colecția Budureasca Clasic sunt proaspete, aromate și propun un raport calitate preț foarte bun. Pot fi savurate acasă, în familie, alături de prieteni sau la diverse festivități și reprezintă o îmbinare între tradiție și modernitate. Numele Budureasca este puternic ancorat în istoria românilor. În apropierea Viilor Budureasca au fost descoperite vestigii dacice vechi de mii de ani ce atestă pasiunea dacilor pentru cultivarea viței-de-vie.
Soi
Se spune că Sauvignon Blanc a apărut pentru prima dată în secolul al XVI-lea în Valea Loarei din Franța. Soiul se bucură de o mare popularitate la nivel mondial pentru că dă naștere unor vinuri caracterizate de intense arome fructate cu o aciditate vibrantă. Vinurile care au la bază Sauvignon Blanc se consumă proaspete și de obicei nu beneficiază de avantajele conferite de învechirea în baricuri de stejar. Aromele tipice pentru Sauvignon Blanc includ fructe tropicale, agrișe, grepfrut, pere, măr verde, busuioc sau iarbă proaspătă.
Terroir
Pentru acest vin, am folosit struguri culeși din parcele aflate în zona de altitudine medie a platanției, ce beneficiază de soluri fertile cu o compoziție bazată pe un amestec de cernoziom, argile și pietriș. 2024 a fost un an cu multe provocări în vie, influențat negativ de o vară secetoasă și rafale de grindină, astfel că producția de struguri a înregistrat pierderi cantitative față de anii precedenți. Calitatea a fost însă bună, strugurii asimilând în fruct un nivel mare de zaharuri naturale și aciditate, ceea ce ne-a permis să obținem vinuri fructate și aromate.
Detalii de vinificație
Strugurii au fost sortați, desciorchinați și lăsați să se macereze pe pielițe până la 24 de ore la temperatură controlată de 10°C, cu scopul de a extrage din pielițe mai multe enzime și compuși aromatici. După ce s-a oprit macerarea, vinul a fost presat ușor și fermentat timp de două săptămâni cu drojdii speciale de vinuri albe la 14-16°C. Pentru a păstra prospețimea și caracterul fructat tipice soiului, vinificarea a fost finalizată fără ca vinul să aibă contact cu lemn de stejar.