Budureasca Clasic Sauvignon Blanc Demisec 2024
În pahar vinul prezintă o interesantă nuanță de galben verzui, tipică pentru vinurile din soiul Sauvignon Blanc. Aromele fructate amintesc de pară coaptă și mango, iar gustul conține accente de mango și ananas. Vinul are o aciditate proaspătă și un final lung și catifelat pe palatin.
Se recomandă în mod special asocierea vinului cu preparate culinare pe bază de carne de pasăre, legume caramelizate, pește la cuptor sau platouri de brânzeturi moi și proaspete.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2024
Soi de struguri:
- Sauvignon Blanc
Volum alcool:
13%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 10 - 12°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Vinurile Budureasca Clasic sunt proaspete, aromate și au un raport calitate preț excelent. Pot fi savurate acasă, în familie, alături de prieteni, sau la ocazii speciale, fiind o îmbinare între tradiție și modernitate. Numele Budureasca este puternic ancorat în istoria românilor. În apropierea viilor Budureasca au fost descoperite vestigii dacice vechi de mii de ani ce atestă pasiunea dacilor pentru cultivarea viței-de-vie.
Soi
Se spune că Sauvignon Blanc a apărut pentru prima dată în Valea Loarei din Franța. Soiul se bucură de un renume mondial datorită vinurilor fructate și cu aciditate vibrantă pe care le creează. Vinurile obținute din Sauvignon Blanc se consumă proaspete și de obicei nu beneficiază de învechire în baricuri de stejar. Aromele tipice pentru Sauvignon Blanc includ fructe tropicale, grepfrut, pere, busuioc sau iarbă proaspătă.
Terroir
Pentru acest vin, am folosit struguri culeși din parcele din zona de altitudine medie a platanției, bogată în soluri de tip cernoziom, argile și pietriș. Anul 2024 a fost unul cu multe provocări în vie, din cauza verii secetoase și a grindinei, astfel că producția de struguri a fost mai scăzută față de anii precedenți. Calitatea strugurilor a fost însă excelentă, cu un nivel mare de zaharuri naturale și o bună aciditate asimilată în fruct, ceea ce ne-a permis să obținem vinuri fructate și aromate.
Detalii de vinificație
Strugurii au fost sortați, desciorchinați și lăsați să se macereze pe pielițe până la 24 de ore, la temperatură controlată de aproximativ 10°C, pentru a extrage arome mai bogate din struguri. După încheierea macerării, vinul a fost presat ușor și fermentat timp de două săptămâni cu drojdii dedicate pentru vinuri albe la 14°C. Pentru a menține prosmețimea și caracterul fructat tipice soiului Sauvignon Blanc, vinul nu a fost ținut în contact cu lemn de stejar.