Utilizăm cookies pentru ca tu să ai o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul tău pentru a seta cookie-urile. Află mai multe.
Budureasca Clasic Fetească Regală Demisec 2024
La rotirea paharului, vinul etalează o frumoasă culoare galben pai deschis, eliberând arome de pară coaptă și busuioc proaspăt, caracteristice soiului Fetească Regală. Gustul este echilibrat și plăcut, amintind de piersică zemoasă. Aciditatea fină se află în echilibru cu dulceața naturală a vinului, în timp ce postgustul este lung și plăcut.
Se poate asocia foarte bine cu preparate culinare precum ciuperci la grătar, file de pește cu sos tartar, dar și cu piept de pui, diverse salate sau platouri de brânzeturi proaspete.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
- Brut Natur
An de recoltă:
2024
Soi de struguri:
- Fetească Regală
Volum alcool:
13,5%
Cantitate:
750 ml
Val. energetică / 100ml:
331 kJ / 79 kcal
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea vinului la o temperatură de 10 - 13°C. Înainte de consum, se păstrează într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Vinurile din colecția Budureasca Clasic sunt proaspete, aromate și propun un raport calitate preț foarte bun. Pot fi savurate acasă, în familie, alături de prieteni sau la diverse festivități și reprezintă o îmbinare între tradiție și modernitate. Numele Budureasca este puternic ancorat în istoria românilor. În apropierea Viilor Budureasca au fost descoperite vestigii dacice vechi de mii de ani ce atestă pasiunea dacilor pentru cultivarea viței-de-vie.
Soi
Feteasca Regală este un popular soi românesc cultivat în podgorii din toate regiunile viticole ale țării, în special în Dealu Mare și Transilvania. Descoperit după anul 1920, face parte din categoria soiurilor semi-aromate, dând naștere unor vinuri albe cu arome precum flori de câmp, caisă, piersică, măr verde, pară sau chiar fructe tropicale. Taninurile prezente în coaja strugurelui oferă complexitate vinurilor, care au un bun potențial de învechire.
Terroir
Pentru acest vin, am folosit struguri culeși din parcele din zona de altitudine medie a platanției, bogată în soluri de tip cernoziom, cu nisip și pietriș în substrat. Anul 2024 a fost unul dificil în vie, cu episoade de grindină și secetă întegistrată între lunile iunie și septembrie, rezultând o producție mai scăzută față de media anilor precedenți. Calitatea strugurilor a fost însă bună, cu un nivel suficient de zaharuri naturale și o bună aciditate acumulată în fruct, ceea ce ne-a permis să obținem vinuri fructate și aromate.
Detalii de vinificație
Procesul de vinificare a acestui vin a început cu strugurii nobili de Fetească Regală, care au fost sortați cu atenție, desciorchinați apoi presați direct, fără a se efectua macerare pe pielițe. După presare, mustul a fost lăsat la limpezit, apoi vinul a fermentat timp de 14 zile în tancuri de inox cu drojdii dedicate de vinuri albe la 16°C. Pentru a evidenția și mai mult prospețimea și aromele caracteristice soiului Fetească Regală, vinul a fost finalizat fără contact cu lemnul de stejar.