Care sunt principalele diferențe dintre vinurile roșii și cele albe?
Probabil nu ai nevoie de indicii pentru a recunoaște diferența evidență dintre un vin alb și unul roșu. Arată diferit și cu siguranță au arome diferite. Dar merită să acorzi puțin timp pentru a înțelege de ce arată diferit și de ce au arome atât de diferite.
După cum bine știm, vinurile albe sunt create din struguri albi, iar vinurile roșii din struguri negri. În cazul vinurilor roșii, acestea sunt lăsate să fermenteze împreună cu pielițele strugurilor. Pielițele și taninurile pe care acestea le conțin sunt cele care influențează intensitatea culorii vinului roșu. Rețineți termenul „taninuri” pentru că este un subiect foarte des abordat de oamenii pasionați de vinuri.
Totuși, ce sunt taninurile?
Taninurile sunt produse natural în struguri și alte fructe și plante (precum ceaiul de exemplu). Acestea dau o senzație de aspru, uscat papilelor noastre gustative.
Taninurile sunt mai pregnante în cazul vinurilor roșii, deoarece vinul este lăsat să fermenteze împreună cu pielițele strugurilor. Acestea influențează și intensitatea culorii vinului. Vinurile care stau foarte puțin în contact cu aceste pielițe, au o culoare roz sau chiar albă și au mult mai puține taninuri în compoziție. Iar vinurile care rămân în contact mai mult timp cu aceste pielițe sunt roșii și cu o concentrație mai mare de taninuri. După cum vă puteți imagina, pielițele strugurilor roșii au o concentrație mai mare de taninuri decât cele ale strugurilor albi.
Știați că putem obține vin alb din struguri roșii dacă separăm pielițele de must imediat după presarea strugurilor? Asta deoarece chiar și strugurii roșii sunt albi în interior.
Taninurile sunt piloni de rezistență ai vinului roșu și, în funcție de cantitate acestora, ele oferă vinului roșu și textura și finețea dorită. În principu, cu cât este mai închis la culoare vinul cu atât este mai bogat în taninuri.
Printre cele mai cunoscute vinuri roșiise află: Cabernet Sauvignon, Merlot și Pinot Noir.
Și vinul alb conține taninuri, dar nu ca vinul roșu. În schimb, vinul alb este este definit de aciditate.
Printre cele mai cunoscute vinuri albe se află: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel și Pinot Gris.
Vinul rose este creat din struguri negri și roșii, obținându-și culoarea din pielițele acestora. Acesta este lăsat să fermenteze împreună cu acele pielițele strugurilor, însă nu la fel de mult precum vinul roșu. Rose-ul are o cencentratie relativ mică de taninuri.
O altă diferență importantă între vinurile roșii și albe, este aceea că în timp ce vinurile albe și rose se recomandă a fi servite reci, vinul roșu se servește la o temperatură de cca 18 grade C.
De ce nu servim vinul roșu rece?
Nu este în afară legii să bem vin roșu rece dar sunt câteva motive foarte bune pentru care nu ar trebui să facem acest lucru. Din nou este vorba despre taninuri. Într-un vin proaspăt scos de la rece, taninurile dau o senzație de amărui, care umbrește aromele vinului și nu ne permite să ne bucurăm de o experiență completă.
Budureasca are un portofoliu de 17 game de vinuri, pe care le poți explora în magazinul nostru online www.budureasca.ro. Simte-te liber să alegi vinurile care îți trezesc curiozitatea și nu ezita să citești descrierile și fișele tehnice ale fiecărui vin înainte de a comanda.