Budureasca Clasic FUME Demisec 2023
Clasic FUME este un vin perfect echilibrat, creat din patru soiuri de struguri albi. Culoarea galben pai este complementată de aromele de pepene galben copt și notele fine de stejar. Gustul plăcut de gutuie coaptă și accentele de stejar dezvăluie un final lung și încântător în același timp.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Brut Natur
- Mix
An de recoltă:
2023
Soi de struguri:
- Chardonnay
- Sauvignon Blanc
- Fetească Regală
- Pinot Gris
Volum alcool:
13%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 10 - 12°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Despre soi & terroir
Pentru Clasic FUME, oenologii noștri au cupajat patru soiuri de struguri albi, fiecare având un rol bine definit în cadrul amestecului. Chardonnay oferă corpolență și senzații de vanilie provenite de la lemnul de stejar în care este fermentat, Sauvignon Blanc contribuie cu profilul incofundabil de fructe exotice și citrice, în timp ce Pinot Gris și Feteasca Regală ajută la menținerea unei acidități echilibrate și proaspete.
Cele patru soiuri sunt culese din viile noastre la momente diferite, în funcție de evoluția fiecărui soi până la atingerea maturității depline. Parcelele de viță de vie din care obținem vinul Clasic FUME sunt poziționate în zona de sud a plantației, secțiune ce beneficiază de cernoziomuri fertile și de o excelentă expunere la soare pe tot parcursul anului. Astfel, strugurii albi au acumulat cantitatea dorită de zaharuri naturale și arome, permițându-ne să producem acest vin demisec de o înaltă calitate.
Particularități de vinificație
Clasic FUME este un cupaj produs din Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris și Fetească Regală, al cărui nume amintește de lemnul afumat de stejar în care o parte din vin a fost fermentat. 2022 a fost un an cu multe provocări în podgoria Dealu Mare, temperaturile foarte ridicate făcând ca strugurii să se coacă ceva mai rapid decât în mod normal. Deși, din cauza secetei prelungite, producția a scăzut față de anii precedenți, strugurii rămași pe rod au dezvoltat arome intense și deosebite.
Pentru producerea cupajului Clasic FUME, fiecare varietate de struguri este presată individual, iar mustul este pus separat în tancuri pentru a se limpezi. După limpezire, cele patru musturi sunt amestecate într-un tanc de inox, cu excepția unei cantități de Chardonnay, care se fermentează separat cu lemn de stejar – astfel obținem celebrele accente afumate care dau acestui vin caracterul său distinct. Vinul fermentează trei săptămâni la temperaturi de 12-14°C împreună cu drojdii selecționate de vinuri albe, după care este îmbuteliat.