Utilizăm cookies pentru ca tu să ai o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul tău pentru a seta cookie-urile. Află mai multe.
Budureasca Clasic Fetească Neagră & Shiraz Sec 2023
Acest cupaj sec creat din soiurile Fetească Neagră și Shiraz se distinge printr-o culoare roșu rubiniu. Aromele se conturează în jurul notelor primare de mure, iar gustul moale, rotund și fructat dezvăluie taninurile coapte ce oferă licorii un final catifelat și persistent.
Se asociază cel mai bine cu preparate românești din carne roșie, pui rotisat, cărnăciori fragezi la grătar sau brânzeturi mediu-maturate.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
- Brut Natur
An de recoltă:
2023
Soi de struguri:
- Fetească Neagră
- Shiraz
Volum alcool:
14%
Cantitate:
750 ml
Val. energetică / 100ml:
343 kJ / 82 kcal
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea vinului la o temperatură de 16 - 18°C. Înainte de consum, se păstrează într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Vinurile din colecția Budureasca Clasic sunt proaspete, aromate și propun un raport calitate preț foarte bun. Pot fi savurate acasă, în familie, alături de prieteni sau la diverse festivități și reprezintă o îmbinare între tradiție și modernitate. Numele Budureasca este puternic ancorat în istoria românilor. În apropierea Viilor Budureasca au fost descoperite vestigii dacice vechi de mii de ani ce atestă pasiunea dacilor pentru cultivarea viței-de-vie.
Soi
Popularul soi românesc Feteasca Neagră face echipă bună cu franțuzescul Shiraz (sau Syrah) pentru a da naștere acestui cupaj roșu vinificat în sec. Ambele soiuri oferă o corpolență medie spre ridicată și taninuri catifelate, principala diferență constând în profilul de arome. Pentru Feteasca Neagră aromele tipice sunt cele de prune și mure coapte, în timp ce aromele cel mai des asociate cu Shiraz ne conduc spre coacăze negre și afine, cu senzații condimentate de piper alb sau negru.
Terroir
Anul 2023 a fost în unul reușit, fără pierderi de producție înregistrate din cauze naturale. Strugurii au avut un conținut de zahăr mai scăzut în comparație cu anii precedenți, similar cu nivelurile înregistrate în anii 2001-2008. Strugurii de Fetească Neagră și Shiraz au fost culeși la atingerea maturității depline, în a doua săptămână a lunii septembrie, din parcele aflate la altitudini de 170-220m. Aici, solul este format dintr-un amestec fertil de cernoziom, cu substrat de argile, pietriș și nisip.
Detalii de vinificație
Pentru a obține acest cupaj, strugurii din cele două soiuri sunt vinificați separat. Înainte de fermentare, strugurii sunt supuși macerației la rece pentru a extrage mai multe arome din pielițe. Apoi mustuiala fermentează pentru 14-16 zile la temperaturi controlate de aproximativ 25°C împreună cu drojdii special selecționate de vinuri roșii. Odată încheiată fermentația, cele două vinuri sunt amestecate într-un raport de 70% Fetească Neagră și 30% Shiraz, pentru a obține un cupaj echilibrat și a construi profilul aromatic dorit de oenologul cramei.