Premium Merlot Sec 2018
Culoare roșu rubiniu intens cu nuanțe purpurii. În pahar, vinul curge dens și suav, eliberând arome de fructe de pădure și tușe delicate de mentă. Gustul amintește de mure și cireșe negre, completate de senzații de baric, evidențiind taninuri moi și catifelate și conducând spre un final lung și catifelat.
Fiind unul dintre vinurile roșii mai puțin taninoase, Merlotul se poate combina de minune cu preparate din cărnuri mai ușoare. Poate fi o alegere foarte bună și alături de paste alla Bolognese.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2018
Soi de struguri:
- Merlot
Volum alcool:
14,5%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 15 - 17°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Dedicată în special sectorului HoReCa, gama Budureasca Premium conține vinuri gastronomice ideal de asociat cu cele mai fine delicii culinare. Fiind o fuziune între lumea veche și lumea nouă a vinului, adică între tradiționalism și modernitate, am cuprins în această colecție atât soiuri pure românești și internaționale, cât și cupaje deosebite. Vinurile roșii sunt parțial învechite în baricuri de stejar timp de minimum șase luni.
Soi
După marele Cabernet Sauvignon, Merlot este al doilea cel mai răspândit soi de struguri negri. Soiul dă naștere unor vinuri roșii cu o corpolență medie și taninuri mătăsoase, mai ales atunci când nu este baricat în stejar. Oenologii îndrăgesc Merlot pentru că este adaptabil. Originar din Bordeaux, se dezvoltă bine atât în medii călduroase, cât și în regiuni cu climă temperată. Merlot se vinifică frecvent în combinații cu alte soiuri, însă cramele de renume nu ezită să-l pună în valoare și ca monosepaj.
Terroir
Deși acest soi este asociat uneori cu un vin roșu mai lejer, în viile noastre, terroir-ul favorizează producerea unui Merlot cu un procentaj alcoolic mai ridicat și taninuri îndrăznețe. Acest lucru se datorează climei mai reci în comparație cu regiuni precum Australia sau California. Solul recomandat pentru Merlot trebuie să conțină un strat generos de nisip și argile și să aibă excelente proprietăți de reținere a apei. La Crama Budureasca, aceste condiții ideale se găsesc în partea terasată a plantației, după cota de 300m altitudine.
Detalii de vinificație
După sortarea și trecerea strugurilor prin buncărul cu vibrații, se colectează exclusiv mustul de primă presă. Mustuiala este macerată la rece pe pielițe pentru a extrage suficientă culoare și arome, după care fermentează la temperaturi de 24-26°C. Pentru a obține mai multă complexitate și taninuri mai catifelate, vinul a fost maturat timp de șase luni în baricuri din stejar românesc atent selecționate. Apoi a fost învechit la sticlă timp de minimum șase luni în cramă.