Utilizăm cookies pentru ca tu să ai o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul tău pentru a seta cookie-urile. Află mai multe.
Budureasca Clasic Fetească Albă Sec 2023
La rotirea paharului, vinul ne întâmpină cu o frumoasă culoare galben-pai pal și un parfum fresh de fructe de vară, pere și piersici bine coapte. Gustul este îmbietor și dulce, cu elemente de pere zemoase, conducând spre o persistență plăcută și o aciditate proaspătă.
Se poate asocia foarte bine cu pește și legume la grătar, sendvișuri cu piept de pui, diverse salate sau platouri de brânzeturi moi.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
- Brut Natur
An de recoltă:
2023
Soi de struguri:
- Fetească Albă
Volum alcool:
13%
Cantitate:
750 ml
Val. energetică / 100ml:
314 kJ / 75 kcal
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea vinului la o temperatură de 10 - 12°C. Înainte de consum, se păstrează într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Vinurile din colecția Budureasca Clasic sunt proaspete, aromate și propun un raport calitate preț foarte bun. Pot fi savurate acasă, în familie, alături de prieteni sau la diverse festivități și reprezintă o îmbinare între tradiție și modernitate. Numele Budureasca este puternic ancorat în istoria românilor. În apropierea Viilor Budureasca au fost descoperite vestigii dacice vechi de mii de ani ce atestă pasiunea dacilor pentru cultivarea viței-de-vie.
Soi
Se spune că Feteasca Albă este o prezență constantă în podgoriile din România de mii de ani. Soiul aparține categoriei strugurilor aromatici și face parte din familia "Feteștilor", alături de Fetească Neagră și Fetească Regală. Feteasca Albă rezistă bine la ger, dar este sensibil la bolile viței-de-vie și necesită o monitorizare suplimentară pentru a-și împlini potențialul. Vinurile din Fetească Albă sunt deosebite, cu aciditate sprintenă, arome proaspete și un profil floral-fructat bazat pe flori de câmp, fân, caise sau fructe albe și verzi.
Terroir
Strugurii au fost culeși din parcele cu sol fertil, bazat pe un strat superior de cernoziom, cu pietriș și argilă în substrat. Anul 2023 a fost unul bun, fără pierderi de producție cauzate de factori naturali. La inspecția calitativă a strugurilor, am constatat o acumulare de zahăr sub media anilor precedenți și o aciditate mai mare, mai ales în cazul strugurilor albi. În cramă, procesul de vinificare s-a axat pe producerea unor vinuri echilibrate, cu un raport armonios între aciditate și senzație de dulce.
Detalii de vinificație
Fiind un soi cu un nivel ridicat de zahăr și arome prezent în pulpă, macerarea la rece pe pielițe nu este necesară. Vinul se realizează prin presare directă, cu o atenție sporită acordată limitării contactului cu oxigenul în timpul diverselor etape din procesul de vinificare. După limpezirea mustului, amestecul este fermentat integral în tancuri de inox la 16°C timp de aproximativ două săptămâni. Pentru fermentare, oenologii au ales tulpini de drojdie dedicate pentru vin alb. Vinul este filtrat și îmbuteliat proaspăt, fără a avea deloc contact cu lemnul de stejar.