Origini Shiraz Sec 2021
În pahar, vinul se prezintă cu o culoare roșu închis cu bordură rubinie și arome fine de nucă de cocos. Gustul este intens și se deschide în note puternice de cireșe negre, mure zemoase și ciocolată. Țesătura de taninuri ferme completează vinul, conducând spre un final lung, caracterizat de pronunțate note fructate.
Se poate asocia de minune cu preparate picante din carne tocată, mezeluri crud-uscate, ciuperci la grătar sau brânzeturi dure maturate. Ideal cu mușchiuleț de vită la cuptor.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2021
Soi de struguri:
- Shiraz
Volum alcool:
14,5%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 16 - 18°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Colecția Origini reunește vinuri exclusiviste, create în catități limitate doar în cei mai buni ani de recoltă, folosind struguri culeși manual din cele mai bune parcele ale viilor Budureasca. Simbolul acestei game este șarpele cu cap de lup, drapelul de luptă al dacilor, ce apare încolăcit în jurul strugurelui nobil. Vinurile roșii din colecția Origini sunt învechite integral timp de minimum un an în baricuri de stejar.
Soi
Se spune că soiul Shiraz (sau Syrah) ar fi apărut pentru prima dată în Valea Ronului din Franța. Vinurile create din Shiraz sunt apreciate în toată lumea pentru profilul lor puternic fructat, structura robustă și țesătura bogată de taninuri. Boabele de Shiraz sunt voluminoase, bine adunate pe ciorchini compacți și mari, cu o coajă groasă ce dă naștere unor vinuri extractive de culoare roșu-violet până la rubiniu intens.
Terroir
Pentru acest vin de colecție, obținut în remarcabila recoltă a anului 2018, strugurii de Shiraz au fost inspectați cu atenție, apoi culeși manual din parcelele terasate ale viilor Budureasca doar după ce și-au atins maturitatea deplină. În această zonă, aflată în nordul viilor noastre, solurile sunt foarte bogate în calcar și pietriș. În plus, curenții de aer mai răcoros din timpul nopții permit strugurilor să se coacă mai lent, împiedicând acumularea de exces de zahăr.
Detalii de vinificație
După culegerea manuală din cele mai bune parcele de viță-de-vie, strugurii de Shiraz sunt presați cu delicatețe, iar mustuiala este supusă macerației la rece pentru câteva zile, la temperaturi controlate de circa 10°C. Astfel, se extrag din pieliță toate aromele și culoarea dorite de oenolog. La finalul procesului de vinificație, pentru ca vinul să devină încă și mai special, l-am învechit integral în baricuri de stejar american pentru o perioadă de 18 luni.