Noble Five Sec 2020
Vinul se revarsă în cupa paharului într-o culoare rubiniu închis intens, eliberând un parfum îmbietor de cireșe, prune, coacăze negre și senzații subtile de marțipan și mentă. Elegant și rafinat ca structură, dezvoltă un gust fructat și un final lung și plăcut. Este un asamblaj de excepție din cinci soiuri de struguri negri, care îsi arată adevăratul potențial cu timpul.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
- Orange
- Mix
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
An de recoltă:
2020
Soi de struguri:
- Fetească Neagră
- Shiraz
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Pinot Noir
Volum alcool:
14,5%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 16 - 18°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Despre soi & terroir
Noble Five nu este doar unul din vinurile de referință ale Cramei Budureasca, ci și copilul de suflet al oenologului Stephen Donnelly. Stephen și-a propus să creeze un asamblaj de super-clasă din cele mai nobile soiuri de struguri negri care se găsesc în viile noastre din Dealu Mare. De la prima ediție din 2011 și până azi, Noble Five a adunat o colecție impresionantă de medalii la cele mai importante concursuri de vin din lume.
În cadrul familiei regale Noble Five, Cabernet Sauvignon ocupă rolul Regelui Impunător, cu taninurile sale îndrăznețe și note condimentate. Pinot Noir este Regina, cu un buchet de fructe de pădure și taninuri moi, catifelate. Merlot reprezintă Prințul Vârstnic, cu personalitate și final lung, plăcut. Shiraz, în schimb, este Tânărul Prinț, cu aromele vioaie de coacăze negre și piper. Iar Feteasca Neagră nu poate fi decât Prințesa: carismatică, delicată și elegantă.
Particularități de vinificație
La Crama Budureasca, obținem acest asamblaj de excepție la finalul unui lung și complex proces care începe cu recoltarea manuală a cinci soiuri de struguri negri din cele mai bune parcele. Acestea sunt situate în zona terasată a viilor noastre, unde solul este mai bogat în caclar, fiecare parcelă beneficiind de un microclimat specific. Pentru Noble Five, am cules strugurii numai după ce specialiștii noștri s-au asigurat că au atins maturitatea deplină.
Vinificarea s-a făcut individual pentru fiecare soi. Mustul a fost macerat la rece pe pielițe peste 20 de zile, iar vinurile au fost maturate în butoaie de stejar franțuzesc și românesc pentru minimum 12 luni, în funcție de evoluția fiecăruia. Butoaiele au fost apoi inspectate chiar de oenologul Stephen Donnelly, care le-a ales pe cele mai bune pentru a asambla Noble Five. Ulterior, a fost nevoie de alte trei luni pentru a calibra procentajele celor cinci soiuri, timp în care am încercat să atingem echilibrul perfect între structură și arome.