Budureasca Clasic Fetească Regală Demisec 2023
La rotirea paharului, vinul etalează o frumoasă culoare galben pai, cu nas floral și note de grapefrut, caracteristice soiului de struguri Fetească Regală. Gustul este echilibrat și plăcut, cu elemente de pere și gutuie coaptă, conducând spre un final prelung și proaspăt.
Se poate asocia foarte bine cu preparate culinare precum ciuperci la grătar, file de pește cu sos tartar, dar și cu piept de pui, diverse salate sau platouri de brânzeturi proaspete.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2023
Soi de struguri:
- Fetească Regală
Volum alcool:
13%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 10 - 12°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Vinurile Budureasca Clasic sunt proaspete, aromate și au un raport calitate preț excelent. Pot fi savurate acasă, în familie, alături de prieteni, sau la ocazii speciale, fiind o îmbinare între tradiție și modernitate. Numele Budureasca este puternic ancorat în istoria românilor. În apropierea viilor Budureasca au fost descoperite vestigii dacice vechi de mii de ani ce atestă pasiunea dacilor pentru cultivarea viței-de-vie.
Soi
Feteasca Regală este un popular soi românesc cultivat în podgorii din toate regiunile viticole ale țării, în special în Dealu Mare și Transilvania. Descoperit după anul 1920, face parte din categoria soiurilor semi-aromate, dând naștere unor vinuri albe cu corpolență medie și arome precum flori de câmp, piersică, măr verde, pară sau fructe tropicale. Taninurile din coaja strugurelui conferă complexitate vinurilor, care au un bun potențial de învechire.
Terroir
Pentru acest vin, am folosit struguri culeși din parcele din zona de altitudine medie a platanției, bogată în soluri de tip cernoziom, argile și pietriș. Anul 2023 a fost unul bun în vie, fără pierderi de producție asociate cauzelor naturale, astfel că producția de struguri s-a situat în media anilor precedenți. Calitatea strugurilor a fost și ea foarte bună, cu un nivel suficient de zaharuri naturale și o bună aciditate acumulată în fruct, ceea ce ne-a permis să obținem vinuri fructate și aromate.
Detalii de vinificație
La cramă, strugurii nobili de Fetească Regală au fost sortați cu atenție, desciorchinați apoi presați direct, fără a se efectua macerare pe pielițe. Mustul a fost lăsat să se limpezească, pentru ca apoi vinul să fie fermentat timp de 14 zile în tancuri de inox cu drojdii dedicate pentru vinuri albe la temperatură controlată de 16°C. Pentru a menține prospețimea și caracterul fructat tipice soiului, acest vin nu a avut parte de contact cu lemnul de stejar.