Noble Five Sec 2020
Vinul se revarsă în cupa paharului într-o culoare rubiniu închis intens, eliberând un parfum îmbietor de cireșe, prune, coacăze negre și senzații subtile de marțipan și mentă. Elegant și rafinat ca structură, dezvoltă un gust fructat și un final lung și plăcut. Este un cupaj de excepție din cinci soiuri de struguri negri, care îsi arată adevăratul potențial cu timpul.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2020
Soi de struguri:
- Fetească Neagră
- Shiraz
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Pinot Noir
Volum alcool:
14,5%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 16 - 18°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Povestea Noble începe în 2011, cu lansarea vinului Noble Five, și continuă în 2017 cu Noble White. Colecția este copilul de suflet al oenologului Stephen Donnelly, care a visat să creeze două cupaje de mare clasă, folosind cele mai nobile soiuri de struguri din cele mai valoroase parcele ale viilor Budureasca. De la prima lor ediție și până astăzi, vinurile Noble continuă să impresioneze juriile de la cele mai prestigioase concursuri din lume.
Soi
În cadrul familiei regale care este Noble Five, Cabernet Sauvignon ocupă rolul Regelui Impunător, cu taninurile sale îndrăznețe și note condimentate. Pinot Noir este Regina, cu un buchet de fructe de pădure și taninuri moi, catifelate. Merlot reprezintă Prințul Vârstnic, cu personalitate și final lung, plăcut. Shiraz, în schimb, este Tânărul Prinț, cu aromele vioaie de coacăze negre și piper. Iar Feteasca Neagră nu poate fi decât Prințesa: carismatică, delicată și elegantă.
Terroir
Produs în anul de grație 2020, acest cupaj de semnătură al Cramei Budureasca este rezultatul unui lung și complex proces care începe cu recoltarea manuală a cinci soiuri reprezentative de struguri negri din cele mai bune parcele ale viilor noastre. Aceste vițe-de-vie unice sunt dispuse pe terase la altitudini de 350-400 de metri, unde solul calcaros este bogat în sedimente calcifere, iar microclimatul asigură un schimb termal zi-noapte impresionant.
Detalii de vinificație
Vinificarea s-a realizat separat în funcție de specificitatea fiecărui soi. Mustul a fost macerat la rece pe pielițe peste 20 de zile, iar vinurile au fost maturate în butoaie de stejar franțuzesc și românesc pentru minimum 12 luni de zile. Butoaiele au fost apoi inspectate de însuși oenologul Stephen Donnelly, care le-a ales pe cele mai bune pentru a compune Noble Five. A fost nevoie de alte câteva luni de încercări pentru a stabili procentajul exact al celor cinci soiuri, astfel încât să se atingă echilibrul perfect între structură și arome.