Spumant Shine Rosé Sec 2019
Spumantul Shine Rosé este o veritabilă etalare de prospețime și eleganță. În pahar, debutează cu o culoare străvezie roz deschis. Aromele fructate, proaspete și revigorante se dezvoltă treptat în jurul notelor primare de zmeură, cu un gust de cireșe suculente și un perlaj consistent și uniform.
Se recomandă servirea vinului ca atare sau cu gustări din fructe de mare, paste ușoare în sos alb, risotto cremos cu legume sau aperitive din pește afumat.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
- Orange
- Mix
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
An de recoltă:
2019
Soi de struguri:
- Pinot Noir
- Pinot Gris
Volum alcool:
12%
Treaptă de calitate:
Produs în Italia
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 5 - 7°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Despre soi & terroir
Chiar dacă îmbutelierea acestui spumant s-a făcut în Italia, am decis să creem vinul folosind struguri nobili de Pinot Noir și Pinot Gris culeși chiar din plantația noastră de vie din Dealu Mare.
Pinot Noir este cel mai plantat soi în regiunea Champagne din Franța, iar în vinurile spumante – mai ales cele rosé – este responsabil cu obținerea texturii bogate și a aromelor tipice de fructe roșii. Cât despre Pinot Gris, un alt soi ce face parte din cele șapte varietăți acceptate la crearea șampaniei, soiul este de fapt o rudă a Pinot Noir-ului, oferind de asemenea arome complexe care intensifică și mai mult caracterul fructat al vinului.
Particularități de vinificație
Budureasca Shine Rosé a fost creat folosind metoda cu fermentare în tanc asociată vinurilor Prosecco (cunoscută și ca metoda Charmat sau metoda italiană), inventată în 1895 de Federico Martinotti, un oenolog din regiunea Asti.
Spre deosebire de metoda tradițională (Champenoise), în cazul fermentării în tanc, procedeul este mai rapid și mai puțin costisitor. Baza de vin se amestecă împreună cu drojdiile selecționate și zaharurile într-un tanc din inox, închis sub presiune pentru ca dioxidul de carbon acumulat în timpul fermentației să fie integrat în vin. La finalizarea fermentației, vinul este filtrat, se adaugă dozajul potrivit, iar spumantul este îmbuteliat în sticlă sub o presiune de aproximativ 3 bari.