Sabrize Rosé Sec 2023
În pahar, vinul are o culoare roz deschis și dezvăluie un buchet aromatic proaspăt și fructat. Gustul fructat și rotund, bazat pe căpșune și fragi, are o aciditate echilibrată ce conduce spre un final lung și catifelat. Pentru menținerea prospețimii și o mai bună experiență gustativă, vinul a fost îmbogățit cu o fină cantitate de CO₂.
Se savurează cel mai bine ca atare sau asociat cu pește la grătar, fructe de mare, platouri cu brânzeturi și mezeluri crud-uscate, paste quatro formaggi sau preparate din carne de pui sau curcan.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2023
Soi de struguri:
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
Volum alcool:
13,5%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 7 - 9°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Denumirea Sabrize ne duce cu gândul la "sand" - nisip, "sea" - mare și "breeze" - briză. Colecția este o expresie a terroir-ul viilor Budureasca, simbolizând fosilele de melci marini și scoici descoperite în solul parcelelor din care am cules strugurii folosiți în cele patru vinuri seci ale gamei. Fosilele marine au îmbogățit continuu terroir-ul zonei încă din vremuri preistorice, de când Marea Sarmatică se întindea peste ceea ce azi numim Viile Budureasca.
Soi
Strugurii din compoziția acestui vin provin din două bine-cunoscute soiuri franțuzești: Cabernet Sauvignon și Merlot. Când este vinificat în rosé, Merlot oferă vinurilor o structură medie, aciditate echilibrată și savoare de fructe de vară și petale de trandafir. De cealaltă parte, Cabernet Sauvignon este adesea cupajat cu alte soiuri pentru a obține rosé-uri cu o aciditate vibrantă și arome intens fructate de cireșe coapte, căpșune sau fragi.
Terroir
Viticultorii au selectat manual strugurii de Cabernet Sauvignon și Merlot din parcele diferite ale viilor Budureasca, aflate la altitudini de 170 – 200 de metri. Solurile din această zonă sunt cernoziomuri fertile cu importante depozite de fosile sarmatice, foarte bogate în calciu și minerale ce asigură o bună creștere a viței-de-vie. Campania de cules a început cu puțin înainte ca strugurii să ajungă la maturitate deplină, pentru a asimila raportul dorit între zahăr și aciditate.
Detalii de vinificație
Procesul a început cu sortarea și desciorchinarea strugurilor. Pentru acest rosé, am ales să nu facem deloc macerare pe pielițe, pentru a păstra prospețimea aromatică a celor două soiuri și de a nu extrage din coajă un exces de taninuri și culoare. Mustul a fost recoltat prin presare directă și fermentat cu drojdii selecționate la 14-15°C timp de aproximativ 20 de zile. La final, o cantitate foarte mică de CO₂ a fost impregnată în vin pentru a exalta aromele și a conferi o aciditate crocantă.