Spumant Prima Stilla Rosé Sec 2016
Prima Stilla Rosé se deschide cu o culoare roz pal strălucitor. Aromele și gustul fructat ne duc cu gândul la zmeură și petale de trandafir, provenite de la strugurii de Pinot Noir din care a fost creat. Postgustul este complex și excelent echilibrat, iar perlajul fin și uniform persistă în pahar timp de până la patru ore.
Se recomandă servirea spumantului ca atare. După preferință, se poate asocia cu sushi, gustări reci din somon afumat sau fructe de mare, carpaccio cu bresaola și rucola sau brânzeturi moi nematurate.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2016
Soi de struguri:
- Pinot Noir
Volum alcool:
11%
Treaptă de calitate:
D.O.C. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 6 - 8°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Despre soi & terroir
Strugurii de Pinot Noir au fost culeși devreme, în prima jumătate a lunii august, când încă nu și-au atins maturitatea deplină. Acest lucru ne-a permis să obținem o aciditate ridicată și o efervescență tipică spumantelor premium. Pentru a proteja integritatea boabelor de struguri, am utilizat în procesul de recoltare doar cutii mici cu capacitatea de maximum 35 kg.
După ce strugurii au ajuns în incinta cramei, o importanță specială a fost acordată procesului de presare. Presarea s-a realizat în trei etape diferite, dintre care prima etapă a presupus aplicarea unei presiuni delicate de <1 bar, pentru a extrage din fruct cel mai bun must. Această parte a fost importantă pentru obținerea unei baze finale de vin de cea mai bună calitate.
Particularități de vinificație
Spumantul Prima Stilla Rosé Sec a fost creat la Crama Budureasca prin metoda tradițională (sau Champenoise), aceeași utilizată și la obținerea șampaniei. Metoda tradițională implică o dublă fermentație. În cazul vinului nostru, fermentața s-a realizat timp de patru luni în tancuri de inox, urmate de alte 18 luni de fermentare în interiorul sticlei, reușind astfel să obținem complexitatea și structura dorite de către oenolog.
Produs exclusiv din struguri nobili de Pinot Noir culeși din viile noastre din regiunea Dealu Mare, vinificarea vinului s-a finalizat prin aplicarea unui dozaj ce a reglat nivelul de zahăr la 17.5 grame per litru, rezultând un spumant sec cu gust de zmeură și petale de trandafiri, postgust complex și un perlaj fin care durează timp de până la patru ore în paharul de cristal.