Origini Reserve Sec 2018
Culoare extractivă, rubiniu închis, cu arome complexe de gem de cireșe, condimente fine și nucă de cocos. În gust se afirmă murele zemoase, vinul dezvăluindu-și treptat caracterul fructat, cu taninuri mângâietoare datorate învechirii individuale a celor trei vinuri componente în baricuri din stejar românesc și american. Vinul arată un foarte bun potențial de învechire în sticlă.
Se potrivește cel mai bine cu fripturi premium de carne de vită sau vânat, coaste de miel la cuptor sau brânzeturi maturate.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2018
Soi de struguri:
- Shiraz
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
Volum alcool:
14,5%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 15 - 17°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Colecția Origini reunește vinuri exclusiviste, create în catități limitate doar în cei mai buni ani de recoltă, folosind struguri culeși manual din cele mai bune parcele ale viilor Budureasca. Simbolul acestei game este șarpele cu cap de lup, drapelul de luptă al dacilor, ce apare încolăcit în jurul strugurelui nobil. Vinurile roșii din colecția Origini sunt învechite integral timp de minimum un an în baricuri de stejar.
Soi
Cabernet Sauvignon este cel mai cultivat soi de struguri, extrem de popular pentru structura sa robustă și taninurile impozante. Shiraz-ul se remarcă în schimb printr-un pronunțat caracter fructat și o consistență cerneloasă, cu o țesătură de taninuri bine conturată. Iar Merlot este o prezență constantă în multe cupaje premium, pentru că temperează aciditatea și taninurile intense oferite de alte soiuri.
Terroir
2018 a fost un vintage excepțional la Budureasca, multe dintre vinurile din acel an de recoltă câștigând medalii internaționale de aur. Strugurii de Cabernet, Shiraz și Merlot au fost culeși la maturitate deplină de pe parcele diferite din viile noastre, aflate pe terase poziționate în secțiunea de nord a plantației. Solul din acea zonă conține mult calcar și pietriș, în timp ce curenții de aer răcoros din timpul nopții asigură un schimb termal zi-noapte remarcabil.
Detalii de vinificație
Pentru acest cupaj de înaltă ținută, strugurii negri de Cabernet Sauvignon, Shiraz și Merlot au fost vinificați individual. Mai întâi s-a colectat mustul prin scurgere liberă, fără presare, apoi compoziția s-a macerat la rece pe pielițe în tancuri de inox echipate cu sistem de recirculare și a fermentat tradițional împreună cu drojdii selecționate de vinuri roșii. La final, cele trei vinuri fost învechite 15 luni în butoaie de stejar românesc și american, pentru ca buchetul să devină mai complex.