Origini Oro Manisa Sec 2021
Oro Manisa are culoarea galben-pai pal și ne răsfață simțurile cu un parfum de ace de brad și citrice. Gustul plăcut amintește de caise și ananas copt, cu o atingere fină de fagure de miere pe final. Persistența este foarte bună, iar textura vinului este catifelată. Acest asamblaj de excepție a fost vinificat din 65% Chardonnay și 35% Tămâioasă Românească.
Poate fi servit alături de piept de pui la grătar, file de somon cu cartofi copți, fructe de mare sau brânzeturi semidure.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
- Orange
- Mix
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
An de recoltă:
2021
Soi de struguri:
- Chardonnay
- Tămâioasă Românească
Volum alcool:
13%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 12 - 14°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Despre soi & terroir
Oenologul Stephen Donnelly a ales să alăture renumitul Chardonnay, denumit și "regele strugurilor albi", cu autohtona și aromata Tămâioasă Românească, un soi apreciat în România pentru cantitatea mare de zahăr pe care boabele sale o conțin în mod natural. Strugurii din ambele soiuri au fost culeși din viile noastre doar după ce ne-am asigurat că au atins maturitatea deplină.
Tămâioasa Românească a fost adusă în țara noastră de negustorii din Grecia Antică. De atunci, acest soi continuă să dea naștere unor vinuri cu potențial aromatic ridicat. În schimb, Chardonnay-ul este un soi nepretențios și iubit de oenologi pentru versatilitatea sa, fiind printre puținele soiuri albe care se pretează pentru fermentare în butoaie de stejar.
Particularități de vinificație
Pentru realizarea acestui asamblaj unic, strugurii de Tămâioasă Românească și Chardonnay au fost culeși manual la maturitatea lor deplină din cele mai bune parcele ale viilor Budureasca. Acest parcele sunt poziționate în zona nordică a plantației, la altitudini de 300-350m, unde solurile sunt predominant argiloase și bogate în calcar. Pentru acest vin s-a folosit doar mustul ravac, adică sucul obținut liber, fără presarea strugurilor.
Fiecare din cele două vinuri componente a fost fermentat separat timp de 48 de ore împreună cu drojdii special alese pentru a conferi și mai multă intensitate aromelor. Înainte de a fi asamblat cu Tămâioasa Românească, Chardonnay-ul a fost fermentat pentru o perioadă de trei luni în baricuri de stejar american pentru a obține mai multă structură și un buchet mai complex.