Origini Fetească Neagră Sec 2018
În pahar, regăsim un vin dens, cu o culoare roșu închis. Cremos ca textură, dezvăluie arome bazate pe fructe roșii de pădure, condimente picante, nucșoară și piper. Gustul trădează accente de ciocolată neagră și nucă de cocos, iar țesătura de taninuri fine conduce către un final lung și armonios.
Se poate asocia cu preparate din carne de vită, berbec sau vânat cu sosuri delicioase. Încearcă acest vin alături de costițe de porc, preparate tradiționale românești sau cu brânzeturi de oaie maturate.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2018
Soi de struguri:
- Fetească Neagră
Volum alcool:
14,5%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 16 - 18°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Colecția Origini reunește vinuri exclusiviste, create în catități limitate doar în cei mai buni ani de recoltă, folosind struguri culeși manual din cele mai bune parcele ale viilor Budureasca. Simbolul acestei game este șarpele cu cap de lup, drapelul de luptă al dacilor, ce apare încolăcit în jurul strugurelui nobil. Vinurile roșii din colecția Origini sunt învechite integral timp de minimum un an în baricuri de stejar.
Soi
Feteasca Neagră este probabil cel mai popular soi românesc. Soiul face parte din familia strugurilor teinturieri, care au nu doar pielița închisă la culoare, ci și pulpa fructului. Vinurile din Fetească Neagră sunt extractive și corpolente, cu taninuri consistente și bine conturate. De asemenea, Feteasca Neagră se pretează la o învechire îndelungată în baricuri de stejar. Aromele tipice sunt cele de mure, cireșe negre și fructe de pădure, cu accente de ciocolată sau de vanilie în funcție de tipul de stejar ales la maturare.
Terroir
2018 a fost o recoltă specială în viile Budureasca, multe dintre vinurile din acel an fiind câștigătoare de medalii internaționale de aur. Pentru a crea acest vin, am cules manual cei mai sănătoși ciorchini, din parcelele noastre aflate pe dealurile din nordul plantației. Vițele-de-vie plantate pe aceste parcele au o vechime de peste 20 de ani. Având rădăcini la mare adâncime, sunt cele mai potrivite pentru a obține vinuri roșii cu arome intense și potențial mare de învechire.
Detalii de vinificație
În procesul de vinificare, am ales să extragem mustul prin metoda ravac, fără presare, iar macerarea și fermentarea s-au efectuat în cisterne de inox echipate cu sistem de recirculare a pielițelor în masa vinului, obținând o structură puternică și arome mai intense. Învechirea integrală în baricuri de stejar american pentru o perioadă de 12 luni a oferit vinului taninuri catifelate și un plus de complexitate. După învechirea la baric, vinul a fost îmbuteliat și învechit suplimentar la sticlă în pivnița cramei, unde a rămas păstrat la temperatura optimă.