Origini Cabernet Sauvignon Dulce 2023
Cu o seducătoare culoare roșu purpuriu intens, dens și structurat, vinul se deschide cu arome de ciocolată și fructe negre de pădure. În gustul dulce regăsim gem de coacăze negre, integrat cu note fine de ciocolată. Postgustul lung și catifelat se datorează învechirii vinului timp de șase luni în baricuri noi din stejar franțuzesc.
Vinul poate fi savurat ca atare, ca un aperitiv sau digestiv rafinat, și alături de deserturi decadente cu ciocolată sau fructe negre.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2023
Soi de struguri:
- Cabernet Sauvignon
Volum alcool:
11%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,5 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 16 - 18°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Colecția Origini reunește vinuri exclusiviste, create în catități limitate doar în cei mai buni ani de recoltă, folosind struguri culeși manual din cele mai bune parcele ale viilor Budureasca. Simbolul acestei game este șarpele cu cap de lup, drapelul de luptă al dacilor, ce apare încolăcit în jurul strugurelui nobil. Vinurile roșii din colecția Origini sunt învechite integral timp de minimum un an în baricuri de stejar.
Soi
Obținut din împerecherea dintre Sauvignon Blanc și Cabernet Franc, soiul Cabernet Sauvignon este supranumit în lumea vinului “regele strugurilor”, datorită complexității sale. Taninurile ferme, culoarea roșu rubiniu închis și notele caracteristice de fructe negre și condimente sunt doar câteva dintre semnele distinctive ale soiului. Atunci când vinul este învechit în baricuri de stejar, putem întâlni arome terțiare de vanilie, ciocolată, scorțișoară, anason, tutun sau marțipan.
Terroir
2023 a fost un an cu condiții meteorologice benefice în regiunea Dealu Mare. Strugurii nobili din soiul Cabernet Sauvignon folosiți pentru acest vin au fost culeși din zona terasată a viilor Budureasca, acolo unde altitudinile de peste 300m permit strugurilor să atingă un raport optim între zahăr și aciditate. Solul de pe aceste terase este de tip calcaros, cu un bun drenaj, în timp ce temperaturile mai răcoroase conferă strugurilor un schimb termal zi-noapte excepțional.
Detalii de vinificație
Vinul este produs din struguri de Cabernet Sauvignon selecționați manual din cele mai bune parcele la momentul în care au acumulat cantitatea suficientă de zaharuri naturale în fruct, aproximativ 280 g/l. Aceștia sunt vinificați apoi în dulce sub atenta supraveghere a oenologului Budureasca, pentru a obține un vin de desert somptuos. După finalizarea fermentării în tancuri de inox, vinul a fost maturat timp de 12 luni în butoaie de stejar franțuzesc pentru a obține un buchet aromatic fin și complex. Are un potențial impresionant de învechire la sticlă.