Organic Shiraz Sec 2022
În pahar, acest Shiraz ecologic își arată splendida sa culoare rubiniu închis, eliberând arome intense de fructe negre de pădure, vanilie și piper alb. În gustul fructat și structurat se simt în mod plăcut taninurile dulci, iar postgustul lung este influențat de maturarea vinului în baricuri de stejar.
Se recomandă servirea ca atare sau asocierea cu fripturi din carne de porc sau vită, preparate din carne tocată și platouri cu brânzeturi din lapte de oaie.
Vinul este cu închidere de tip screw-cap (capac cu filet).
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2022
Soi de struguri:
- Shiraz
Volum alcool:
14%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 16 - 18°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Despre soi & terroir
Am lansat colecția Budureasca Organic în anul 2015, din dorința de a le oferi clienților noștri vinuri ecologice pure și autentice. Aceste vinuri sunt create din struguri proveniți dintr-o parcelă îngrijită separat, cu vițe care nu au fost tratate cu fertilizatori, pesticide sau alte substanțe similare. Am primit toate ingredientele chiar de la Mama Natură – pământ, apă, aer și lumina soarelui. Împreună cu pasiunea noastră pentru vin, toate formează ceea ce noi numim Amprenta sufletului, simbolul colecției Organic.
Se spune că soiul Shiraz a apărut pentru prima dată în Valea Ronului, Franța. Strugurii de Shiraz sunt foarte apreciați printre cunoscători datorită aromelor generoase de fructe roșii și negre, precum și a pieliței groase, extrem de bogate în pigmenți antocianici. La Budureasca, obținem Organic Shiraz din struguri culeși de o parcelă ecologică aflată în zona de nord a plantației. Aici, solurile bogate în calcar au proprietăți superioare de reținere a apei și drenaj, ceea ce asigură buna creștere a strugurilor.
Particularități de vinificație
2022 a fost un an cu destule provocări în viile Budureasca, influențat de o vară cu temperaturi ridicate. Condițiile secetoase au făcut ca strugurii roșii, inclusiv cei de Shiraz, să își atingă potențialul deplin cu două săptămâni mai devreme. Producția la hectar a fost puțin mai mică decât în anii precedenți, vițele-de-vie ecologice nefiind tratate cu pesticide sau erbicide pentru a le proteja suplimentar de factorii dăunători. Cu toate acestea, oenologii noștri au fost fericiți să descopere că strugurii de Shiraz care au rezistat căldurii au atins un bun nivel calitativ, cu suficiente zaharuri și arome acumulate în fruct.
Pentru realizarea vinului, am ales din vie cei mai buni struguri organici de Shiraz, din parcele aflate la peste 280m altitudine. Strugurii au fost presați și fermentați apoi în contact cu pielițele la temperaturi de 26°C, timp de 14 zile, pentru a extrage arome și culoare și pentru a obține o structură mai catifelată. Fermentarea s-a făcut cu drojdii certificate de vinuri organice, iar după finalizarea procesului, vinul a fost maturat timp de șapte luni de zile în baricuri noi din stejar franțuzesc.