Organic Chardonnay Sec 2023
În pahar vinul își dezvăluie culoarea galben-pai pal, structura medie și aromele fructate de mere crocante. Realizat exclusiv din struguri ecologici, acest Chardonnay surprinde prin gustul său consistent și onctuos de pere coapte și prin finalul lung, dulce și catifelat.
Degustat la temperatura potrivită, acest Chardonnay devine un partener ideal pentru pui rumenit la cuptor, pește, paste în sosuri albe și fructe de mare.
Vinul este cu închidere de tip screw-cap (capac cu filet).
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Brut Natur
- Mix
An de recoltă:
2023
Soi de struguri:
- Chardonnay
Volum alcool:
14%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 10 - 12°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Am lansat colecția Organic în anul 2015 pentru a vă oferi vinuri ceritifcate ecologic de cea mai înaltă puritate. Vinurile noastre organice sunt create exclusiv din struguri culeși manual din parcele cu vițe de vie care nu au fost tratate cu fertilizatori, pesticide sau alte substanțe. Toate ingredientele au provenit de la Mama Natură – pământ, apă, aer, lumina soarelui. Acestea, împreună cu pasiunea și dragostea noastră pentru vin, formează Amprenta sufletului, simbolul colecției Organic.
Soi
Chardonnay a apărut inițial în regiunea Burgundia din Franța și este cel mai popular soi de vinuri albe. Este un soi nepretențios, de mare rafinament, ce creează de obicei vinuri seci corpolente, cu textură cremoasă și o aciditate potrivită. Aromele tipice Chardonnay-ului sunt cele de papaya, mere verzi, pere, coajă de lămâie, ananas, dar și accente de vanilie datorate fermentării în baricuri din stejar.
Terroir
2022 a fost un an cu multe provocări în viile Budureasca, marcat de condiții de climă secetoasă. Acest lucru a făcut ca strugurii ecologici din soiul Chardonnay să-și atingă maturitatea deplină puțin mai devreme decât în alți ani de recoltă. Producția la hectar a fost mai scăzută, cu atât mai mult cu cât în vițele-de-vie organice nu s-a intervenit cu pesticide sau erbicide pentru a le proteja suplimentar de factorii externi. Strugurii care au făcut față căldurii au asimilat însă arome bogate, cu boabe bine proporționate ca mărime și adunate compact pe ciorchine.
Detalii de vinificație
Pentru acest vin, strugurii ecologici de Chardonnay au fost presați delicat, cu scopul de a obține cel mai proaspăt și calitativ must. Apoi mustul a fermentat 21 de zile la o temperatură reglată la 14°C, cu limitarea expunerii la oxigen, pentru a păstra intacte aromele fructate și prospețimea tipice soiului. Tot pentru a menține intacte aromele varietale de Chardonnay – cu notele de măr copt, pere zemoase și citrice – oenologul cramei a decis ca vinul să nu fie maturat în baricuri de stejar.