Orange Wine Sec 2021
Orange Wine ne captivează instant prin culoarea sa galben cu reflexii de ambră, asemănătoare chihlimbarului, ce radiază parcă lumină proprie. Aromele ne conduc către flori sălbatice, piersică albă și note subtil conturate de stejar condimentat. Gustul, caracterizat de o țesătură fină și elegantă de taninuri, amintește de caise pârguite.
Poate fi asociat cu pește grill, brânzeturi, carne de pui și porc, mâncăruri orientale, frigărui cu legume la grătar, ciocolată cu sare de mare.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2021
Soi de struguri:
- Sauvignon Blanc
- Fetească Regală
- Pinot Gris
Volum alcool:
13,5%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 12 - 14°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Colecția The Sign reunește vinuri de autor emblematice pentru piața din România. Vinurile reflectă terroir-ul deosebit al viilor Budureasca și se obțin prin tehnici inovatoare, fiind în același timp profund ancorate în tradiția regiunii Dealu Mare. Caracteristicile unice ale soiurilor locale și potențialul viilor noastre sunt valorificate la maximum, pentru a vă oferi aceste vinuri cu personalitate puternică și complexă, destinate pasionaților de vinuri clasice sau celor ce vor să exploreze diversitatea viticulturii românești.
Soi
Orange wine este un stil de vin cu o istorie bogată în spate, povestea sa începând în Georgia, acum 8.000 de ani, când strugurii albi erau lăsați la macerat și fermentat în vase din ceramică timp de un an întreg. Datorită stilului de obținere, gustul său este mai intens și mai amar de cel al unui vin alb clasic. Pentru varianta noastră de orange wine, oenologul a optat pentru un trio format din Fetească Regală, Sauvignon Blanc și Chardonnay – un orange "reinterpretat" de Stephen Donnelly în variantă modernă, catifelat și echilibrat, fără oxidarea asociată cu variantele tradiționale.
Terroir
Anul 2022 a adus condiții secetoase în viile Budureasca, cu o vară foarte călduroasă ce a condus la acumularea unui nivel de zahăr ridicat în struguri. Cele trei soiuri au fost selecționate din parcele aflate la altitudini cuprinse între 170 și 200 de metri, ce au beneficiat de soluri de tip cernoziom bogate în minerale și calcar. Strugurii au fost tăiați manual și culeși la mijlocul lunii septembrie. Operațiunea s-a realizat în zorii zilei, la orele 4-5 dimineața, pentru ca strugurii proaspăt culeși să își păstreze aromele mai mult timp, împiedicându-se oxidarea timpurie.
Detalii de vinificație
În cramă, strugurii sunt presați și lăsați la macerat pe pielițe la temperaturi controlate de 18-20°C. Noi am ales să eliminăm bucățile de ciorchine din mustuială, pentru a nu avea un gust prea amar în vinul final. Mustul este lăsat la macerat și fermentat timp de aproximativ 40 de zile într-un rezervor dedicat din stejar franțuzesc împreună cu drojdii selecționate. Pe parcursul procesului de fermentare s-au executat remontaje zilnice (mustului extras de la baza rezervorului se pompează peste pielițele din stratul superior, pentru a extrage mai multă culoare și mai multe taninuri). Când buchetul de arome a atins profilul dorit, vinul a fost îmbuteliat.