Orange Wine Sec 2020
Orange Wine ne captivează instant prin culoarea sa galben-portocaliu ce radiază parcă lumină proprie. Aromele ne conduc către flori sălbatice, piersică albă și note fine de stejar condimentat, iar gustul, caracterizat de o țesătură fină și elegantă de taninuri, amintește de caise pârguite.
Poate fi asociat cu pește, brânzeturi, carne de pui și porc, mâncăruri orientale, frigărui cu legume la grătar, ciocolată cu sare de mare.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2020
Soi de struguri:
- Sauvignon Blanc
- Fetească Regală
Volum alcool:
13,5%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 12 - 14°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Despre soi & terroir
Orange wine nu este un vin făcut din portocale, așa cum cred mulți, ci este un stil tradițional de vin cu o istorie uriașă în spate. Povestea orange wine începe în Georgia acum 8.000 de ani, când strugurii albi erau zdrobiți, puși în vase ceramice și lăsați la macerat și fermentat o perioadă lungă de timp, uneori chiar și un an întreg. Datorită metodei de producție ce implică oxidarea vinului, gustul tradițional de orange wine este mai intens și mai amar de cel al unui vin alb.
În mileniile scurse între timp rețeta s-a mai schimbat, dar unele lucruri au rămas la fel. Orange wine este și astăzi un vin mai degrabă controversat, atrâgând deopotrivă admirație și disprețuire. La Budureasca, oenologul Stephen Donnelly ne propune un orange wine de autor, reinterpretat în varianta sa modernă. Un vin fără oxidare sau defecte, dar care păstrează culoarea caracteristică de chihlimbar și taninurile catifelate obținute de la contactul îndelungat cu pielița strugurilor.
Particularități de vinificație
Vinificarea vinului Orange Wine începe cu alegerea celor mai sănătoși ciorchini de struguri albi din soiurile Sauvignon Blanc și Fetească Regală. Selecția se face manual, din parcele de viță de vie poziționate la altitudini de peste 200m. În cramă, strugurii sunt presați și lăsați la macerat pe pielițe la temperaturi controlate de 18-20°C. Spre deosebire de vechea metodă de producere a vinului orange, noi am ales să eliminăm bucățile de ciorchine din mustuială, pentru a nu avea un gust excesiv de amar în vinul final.
Mustul este lăsat la macerat și fermentat timp de 40 de zile într-un rezervor din stejar franțuzesc împreună cu drojdii special alese de vinuri roșii. În timpul fermentării se execută remontaje zilnice – adică pomparea mustului extras de la baza rezervorului peste pielițele din stratul superior, pentru a extrage mai multă culoare și mai multe taninuri. Tot procesul este supravegheat de oenologii cramei, care monitorizează evoluția vinului. Când buchetul aromatic atinge profilul dorit, vinul este filtrat, apoi îmbuteliat și învechit la sticlă timp de mai multe luni.