Magnum Rosé Sec 2023 (1,5L)
Strugurii nobili de Fetească Neagră și Pinot Noir s-au transformat în acest rosé fructat și aromat. Culoare roz, cu arome îmbietoare de zmeură și căpșune. Gustul este proaspăt, de fructe de vară delicioase, iar aciditatea plăcută ne conduce către un final revigorant și persistent.
Vinul este îmbuteliat în sticlă de 1.5 litri și se livrează în cutie individuală. Magnum Rosé poate însufleți orice petrecere, mai ales atunci când se servește împreună cu fructe de mare, platouri cu mezeluri fine sau brânzeturi proaspete.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Brut Natur
- Mix
An de recoltă:
2023
Soi de struguri:
- Fetească Neagră
- Pinot Noir
Volum alcool:
13,5%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
1,5 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 7 - 9°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Despre soi & terroir
În ultimii zece ani, vinurile rosé au cunoscut o creștere impresionantă în popularitate, devenind vinul preferat al românilor. Mulți cred că rosé-urile sunt obținute pur și simplu prin amestecarea unui vin alb cu unul roșu, dar procedeul este mult mai complex de atât. Secretul unui rosé de calitate constă tocmai în versatilitatea sa. Este revigorant, fructat și floral ca un vin alb, dar are în același timp o structură și o textură care ne duc cu gândul mai mult la un vin roșu.
La Crama Budureasca ne-am mândrit întotdeauna cu rosé-urile noastre care poartă amprenta terroir-ului din Dealu Mare. Oenologii noștri încearcă, cu fiecare an de recoltă, să extragă din struguri arome cât mai intense cu ajutorul utilajelor ultramoderne de care dispunem. Pentru Magnum Rosé am ales un parteneriat între Fetească Neagră și Shiraz, un soi românesc și unul frațuzesc. Două soiuri pline de arome, ideal de asamblat într-un vin rosé de categorie premium.
Particularități de vinificație
Recolta de 2023 a adus în România o creștere a producției de struguri de vin cu 7% față de anul precedent. În viile Budureasca, cele peste 2100 de ore de strălucire a soarelui și cantitatea suficientă de ploi din primăvară și vară au asigurat condiții optime pentru coacerea strugurilor. Cele două soiuri din care producem acest rosé, Shiraz și Fetească Neagră, nu au făcut excepție, strugurii acumulând în fruct cantități suficiente de zaharuri naturale și arome. În plus, pentru vin am folosit cei mai sănătoși ciorchini, din parcele aflate în centrul și nordul plantației.
Strugurii au fost presați ușor și macerați la rece timp de 12-24 de ore pentru a extrage din pielițe doar arome și culoare, fără taninuri, oenologul oprind procesul după ce vinul a căpătat culoarea dorită. A urmat apoi fermentarea la temperaturi scăzute, ce a oferit vinului savoarea sa fructată. În timpul celor trei etape, o atenție suplimentară a fost acordată limitării expunerii la oxigen, pentru a putea păstra prospețimea tipică unui rosé de clasă premium. Vinul a fost îmbuteliat în sticlă de 1.5L, special pentru a fi împărțit cu prietenii acasă sau la terasă.