Budureasca Clasic Tămâioasă Românească Demisec 2024
Această Tămâioasă Românească etalează în pahar o frumoasă culoare galben pai pal. În buchetul său aromatic, distingem arome proaspete de pară coaptă, busuioc verde și gutuie proaspătă, în timp ce la nivel gustativ strălucesc din plin notele de pere și mango.
Un vin proaspăt și aromat, bine echilibrat, cu un postgust moale și catifelat, care poate fi asociat cu platouri de brânzeturi proaspete sau preparate pe bază de pui și pește. Este recomandat mai ales în asociere cu preparate cu specific asiatic.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Brut Natur
- Mix
An de recoltă:
2024
Soi de struguri:
- Tămâioasă Românească
Volum alcool:
13,5%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 ml
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 10 - 12°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Colecție
Vinurile Budureasca Clasic sunt proaspete, aromate și au un raport calitate preț excelent. Pot fi savurate acasă, în familie, alături de prieteni, sau la ocazii speciale, fiind o îmbinare între tradiție și modernitate. Numele Budureasca este puternic ancorat în istoria românilor. În apropierea viilor Budureasca au fost descoperite vestigii dacice vechi de mii de ani ce atestă pasiunea dacilor pentru cultivarea viței-de-vie.
Soi
Se spune despre soiul Tămâioasă Românească că a fost adus acum mii de ani pe teritoriul României de către negustorii din Grecia Antică. De atunci și până astăzi, acest soi autohton continuă să dea naștere în fiecare an unor vinuri intens aromate și fructate, cu note precum pere, caise, piersici, fructe citrice, mango și busuioc. Strugurii de Tămâioasă sunt medii ca mărime, cu o culoare galben-aurie și boabe dens adunate pe ciorchinii compacți.
Terroir
Pentru a crea acest vin, am cules strugurii din parcele aflate la altitudini de 170-200m, unde solul este un mix de cernoziom, argile și pietriș. Anul 2024 a fost unul destul de dificil pentru vița-de-vie, din cauza verii secetoase și a grindinei, astfel că producția de struguri a fost mai redusă în comparație cu anii precedenți. Calitatea strugurilor a fost însă superioară, cu un nivel ridicat de zaharuri naturale și o bună aciditate asimilată în fruct, ceea ce ne-a permis să obținem vinuri fructate și aromate.
Detalii de vinificație
Strugurii au fost mai întâi sortați, apoi lăsați la macerat pentru circa 48 de ore pentru a extrage din pieliță un plus de culoare și intensitate aromatică. După o presare delicată și limpezirea mustului, vinul a fermentat timp de 20 de zile la 14°C împreună cu drojdii selecționate de vinuri albe. Pentru a păstra puritatea soiului Tămâioasă Românească, oenologii cramei au decis să vinifice acest vin demisec integral în tancuri din inox, fără contact cu lemnul.