Clasic Tămâioasă Românească Demisec 2022
Această Tămâioasă Românească vinificată demisec etalează în pahar o diafană culoare galben pai pal. În nas, distingem arome proaspete de flori de iasomie, iar în gustul dulce și fructat strălucesc din plin notele fine de piersică și pepene galben.
Un vin aromat, bine echilibrat, cu un postgust moale și catifelat, care poate fi asociat cu platouri de brânzeturi proaspete sau preparate pe bază de pui și pește cu specific asiatic.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
- Orange
- Mix
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
An de recoltă:
2022
Soi de struguri:
- Tămâioasă Românească
Volum alcool:
13%
Treaptă de calitate:
D.O.C. - C.M.D. Dealu Mare
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 10 - 12°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Despre soi & terroir
Soiul Tămâioasă Românească că a fost prima dată adus în România de negustorii ce călătoreau din Grecia Antică. De atunci și până astăzi, acest popular soi românesc continuă să producă la Budureasca vinuri cu un caracter aparte.
De obicei, vinurile care au la bază Tămâioasa Românească sunt dulci sau demidulci, însă pentru acest vin oenologul Cramei Budureasca, Stephen Donnelly, s-a gândit să spargă puțin tiparul și a realizat cu vin demisec cu conținut de zahăr mai scăzut. Stephen a considerat că soiul deține natural arome care nu necesită un rest de zahăr consistent.
Particularități de vinificație
Regiunea Dealu Mare este printre puținele podgorii din România care au parte de clima și solul necesare pentru a vinifica o Tămâioasă Românească de mare ținută. Clasic Tămâioasă Românească este un vin nebaricat, menit a fi consumat fresh, pentru a savura pe deplin prospețimea sa florală și fructată.
Pentru obținerea vinului, viticultorii au ales cei mai sănătoși ciorchini, din vițe de vie vechi de peste 60 de ani. Culesul s-a făcut târziu în luna septembrie și în primele zile din octombrie, pentru ca strugurii să adune suficient zahăr în fruct, iar fermentarea mustului s-a realizat la temperaturi joase, pentru a păstra prospețimea și intensitatea aromelor pentru care soiul a devenit atât de apreciat.