Budureasca Clasic Fetească Neagră Demisec 2022
Culoare interesantă rubiniu închis, cu un nas fructat de prune și mure bine coapte. Gustul este rotund, dominat de fructe negre de pădure, cu taninuri delicate și un postgust lung, transformând acest vin într-un partener extrem de plăcut pentru orice ocazie.
Se recomandă în mod special asocierea cu preparate din carne de vită și porc. Este o excelentă alegere pentru mesele în familie sau alături de prieteni. Încercați-l cu cârnați românești, sarmale sau ceafă de porc la grătar.
Detalii tehnice:
Culoare vin:
- Roșu
- Alb
- Rosé
Tip vin:
- Sec
- Demisec
- Dulce
- Demidulce
- Brut
- Extra Brut
- Mix
An de recoltă:
2022
Soi de struguri:
- Fetească Neagră
Volum alcool:
14,5%
Treaptă de calitate:
I. G. Dealurile Munteniei
Cantitate:
0,75 L
Asocieri culinare:
Sugestii de servire:
Se recomandă servirea la o temperatură de 16 - 18°C. Înainte de consum, a se păstra într-un loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui.
Detalii
Despre soi & terroir
Feteasca Neagră este poate cel mai popular soi românesc, fiind cultivat în podgoriile aflate în aproape toate regiunile țării. Soiul face parte din familia rar întâlnită a strugurilor teinturieri, însemnând că nu doar pielița este închisă la culoare, ci și însăși pulpa fructului. Din acest motiv, vinurile create din Fetească Neagră au o culoare intens-rubinie și o corpolență ridicată chiar și când nu sunt învechite la baric.
Profilul aromatic și gustativ al vinurilor Fetească Neagră implică note precum: fructe de pădure, cireșe negre, prune uscate, piper, scorțișoară sau vanilie, în funcție de specificul fiecărui an de recoltă. Structura mătăsoasă și finalul lung sunt unele dintre semnele principale ale soiului.
Particularități de vinificație
Pentru crearea acestui vin demisec s-au ales struguri culeși la atingerea maturității deplină. Recolta de 2021 a fost destul de prielnică pentru soi, cu o cantitate suficientă de ploi și în jur de 2000 de ore de strălucire a soarelui, aceste condiții permițându-ne să obținem un vin cu arome bogate și fructate, semne tipice pentru o Fetească Neagră de o bună calitate.
După inspecția, desciorchinarea și zdrobirea strugurilor, mustul a fost fermentat cu drojdii speciale de vinuri roșii în cisterne mari de inox. Durata fermentației a fost de aproape două săptămâni la temperaturi de 25-28°C. După fermentația alcoolică a început fermentația malolactică, în urma căreia vinul a devenit elegant și catifelat, cu taninuri mătăsoase.