a fost adăugat in coșul tău de cumpărături.

Produsul a fost adăugat în lista ta de produse favorite.

Ce spune codul bunelor maniere despre cum comandăm vinul la restaurant?!

Ce spune codul bunelor maniere despre cum comandăm vinul la restaurant?!

Se spune că vinul este cel care pune cu adevărat în valoare o cină bună. Putem să-l considerăm chiar „condiment” pentru mâncare, de aceea acesta va fi ales numai după ce ne-am hotărât în privința meniului. Alegerea o va face, de preferat, cel care are cele mai multe cunoștințe despre vinuri și va comanda vinul în funcție de alegerile culinare ale celor de la masa. De asemenea, putem cere sfatul chelnerului.

Ce facem dacă vrem să alegem vinul și în funcție de bugetul disponibil?

Asta înseamnă că este necesar să îi comunicăm chelnerului acest lucru într-un mod cât mai subtil. Începem prin a alege vinul din categoria de care suntem interesați și ne oprim la cel al cărui preț ne mulțumește. Când îi cerem chelnerului părerea în legătură cu acest vin, punem degetul sub preț în „defavoarea” numelui vinului.

De asemenea, dacă nu suntem siguri de cât vin este necesar, putem face un calcul pentru jumătate de sticlă de persoană. Dacă grupul este format din mai mult de 3 persoane, putem comanda o sticlă de vin roșu și una de vin alb.

Regula de bază ne spune că vinul alb este pentru pește și pui, vinul roșu e pentru carne roșie și brânzeturi, iar cel roze, fiind foarte ușor, poate fi asociat salatelor sau altor preparate din legume.

Când aduce sticla de vin, chelnerul o va arăta celui care a comandat. Apoi chelnerul va deschide sticla de vin, turnând puțin într-un pahar, ca vinul să fie degustat. O ușoară rotire a paharului, înainte de a adulmeca aromele, va elibera aroma vinului.

Dacă gustul ne spune că un vin este alterat, înapoiem sticla. Nu trebuie să ezităm să refuzăm un vin dacă nu ni se pare în regulă. Putem spune simplu: „Îmi pare rău dar, această sticlă nu mi se pare bună. Aș dori alta!”. Dacă vinul corespunde așteptărilor, un simplu „este în regulă” va fi de ajuns pentru a comunica faptul că vinul este acceptat. Vinurile de înaltă calitate au un miros plăcut.

Câteva mențiuni importante:

  • În cadrul unei cine în doi, vinul trebuie ales împreună.
  • Vinul alb se toarnă în pahar maxim pe jumătate, vinul roșu doar un sfert din pahar.
  • Chelnerul va servi persoana care a comandat vinul ultima.
  • Comunicăm că nu dorim să bem vin printr-un simplu „Nu, mulțumesc!”.  Întoarcerea paharului cu gura în jos NU reprezintă un semn că nu se dorește consumul vinului.
  • Când bem, paharul se ține de picior pentru a nu încălzi vinul.
  • Este de datoria persoanei care a comandat vinul să umple paharele comesenilor dacă chelnerul nu revine la masă.
  • Bărbatul este cel care are responsabilitatea de a menține paharele pline pe parcursul mesei.
  • Pentru ajutorul în alegerea vinului este politicos să oferim 10%-20% din prețul sticlei de vin.